Archeoloog zou ik worden, maar het liep allemaal wat anders. Een half leven later vond ik honderden demotapes met vergeten muziek. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.
Als kind zocht ik altijd naar vuurstenen en fossielen. Ik droomde over het vinden van schatten. Het sprak voor zich dat ik archeoloog zou worden, maar het leven liep anders. Alleen als muziekverzamelaar bleef ik fanatiek op zoek naar juweeltjes.
De eerste 450 democassettes
Vanaf 2014 kocht ik ook wel weer eens een cassettebandje. Met die geluidsdrager was in de jaren ’80 mijn liefde voor muziek begonnen. Toen met Toontje Lager, Queen en Michael Jackson op mijn Kijkshop walkman.
Op 16 juni 2015 kocht ik op Marktplaats een doos met maar liefst 450 demo’s. Ik hoopte stiekem een goudmijntje te hebben aangeboord, maar waardevolle demo’s van bands als Metallica of Radiohead zaten er niet tussen. Wat ik wel vond, is me echter veel dierbaarder geworden.
Muziekarcheologie
Ik kreeg een enorme aandrang om op onderzoek uit te gaan en onontdekte muziekgeschiedenis ‘bloot te leggen’. De archeoloog, die ik ooit wilde worden, kwam weer in mij tot leven. Niet als schatgraver; ik werd vooral blij van de zoektocht en het archiveren van de vondst.
“Wie waren de muzikanten? Wat waren hun dromen? Is er wellicht iemand doorgebroken? Of is het vooral de ijdele hoop die op tape te horen is?”
De kippenvel die ik krijg door de oprechte verbazing van (oud) muzikanten Hoe kom je dáár nou aan? is onbetaalbaar. Je herinnert hen aan de beste tijd uit hun leven en de verhalen van weleer deden mij besluiten ook te gaan schrijven.
Nederlands demo-archief
Inmiddels hebben zo’n 10.000 demo’s hun weg naar onze zolder gevonden en ben ik een heus demo-archief aan het aanleggen. Het is mijn missie om alle Nederlandse demotapes te vinden, te onderzoeken en te archiveren. Zo wil ik voorkomen dat dit cultureel erfgoed verdwijnt.
Dus heb je thuis nog demotapes, die liggen te verstoffen? Ik koop ze graag en beloof dat de muziek niet vergeten wordt.
Ik ben recentelijk samenwerkingen aan het verkennen. Met Beeld en Geluid én met het Allard Pierson, dat de bijzondere collecties van de Universiteit van Amsterdam deelt met publiek en wetenschap. Zij beheren o.a. de cassettecollectie van het oude Nederlandse Pop Instituut (NPI) en het Muziekcentrum Nederland (MCN). Langzaamaan hoop ik zo mijn hobby te institutionaliseren.
Onlangs ben ik lid geworden van de NVMB: de Nederlandse Vereniging van Muziekbibliotheken.
Ontdekkingen
Heel af en toe doe ik een échte ontdekking. Wat te denken van bekende Spinvis nummers, die al in 1990 in het Engels werden gezongen? Of de allereerste cross-over van rock, funk en hiphop. Urban Dance Squad? Niet dus!
Soms word ik ook zélf opgespeurd. Zo is er recent een korte film over mijn hobby gemaakt, die op het internationale muziekdocumentaire festival IN EDIT is vertoond.
Ook zijn er al een aantal artikelen over m’n demo-archief geschreven, zoals in het Platenblad en het SENA performers magazine. Daarnaast mocht ik een tijdje een praatje op KINK radio houden. Zo groeit de aandacht voor mijn missie.
Vergeten muziek ‘blootleggen’
De demotapes uit mijn demo-archief archiveer ik op Discogs. Soms ontbreekt daarbij informatie, zoals het jaartal, de namen van bandleden of een titel van een nummer. Ik vind het heel erg leuk als je mee helpt de informatie compleet te maken. Neem dan ook gerust contact met mij op!
Eens per kwartaal plaats ik een verhaal op deze website en wekelijks post ik iets leuks op m’n Facebookpagina. De demo’s die ik digitaliseer zet ik online op het Diggin’ Demos YouTube kanaal. Daar zijn de cassettes gerubriceerd. Op muziekgenre, per provincie of per jaartal.
Daarnaast heb ik een aantal speciale playlists gemaakt: demotapes met een verhaal, de 15 Milkyway cassettes met live-opnames uit de Melkweg, andere live-opnames die bewaard moeten blijven, de demo’s uit het Melkweg cassetteboek, cassettes die gedraaid zijn bij Willem de Ridders Radiola Improvisatie Salon, demo’s met één of meerdere Nederlandstalige nummers en The most mysterious cassettes/ songs on the Internet.
Opnieuw uitbrengen
En oh ja: ik ben ook een cassettelabel begonnen! Omdat ik de muziek te gek vind, of omdat een verhaal veel indruk op mij maakte. De opgegraven demo’s waren voor de landelijke en regionale media – van OOR tot aan Hart van Nederland – aanleiding om aandacht te besteden aan m’n werk. Erg leuk!
Ik wens je veel luister- en leesplezier! Marco van Dalfsen.
Contact
Ik ben te bereiken via dit formulier of met een mail naar diggindemos@gmail.com.
