World Roots Festival
Frans: “Steeds vaker hoorde ik verhalen over spannende muziek die ik nog niet kende. Hele volksstammen schenen daarvan in vervoering te raken. Dat leek mij wel iets om naar de Melkweg te halen. De benauwde jaren tachtig liepen ten einde en het werd hoog tijd voor nieuwe initiatieven en inspiratie. De opkomende hiphop en house waren minder aan mij besteed. Inmiddels was de gehele westerse popmuziek in al zijn geledingen in handen van de autoritaire muziekindustrie gekomen met alle gevolgen van dien.
Reggae en muziek uit Afrika stonden al langer op het Melkweg programma. Bij voorkeur op de vrijdag met als afsluiter de wekelijkse Roots Rhythm Club waar gekleurd Amsterdam kwam dansen.”

“Na vier Africa Roots Festivals werd de grootschalige manifestatie Amsterdam Roots Meeting in 1987 het eerste festival waarin de blik werd verruimd richting andere culturele bronnen. Waarom zouden we ons tot mooie muziek uit Afrika beperken? Die ontdekkingsreis bracht ons naar andere continenten. Zuid-Amerika kwam in beeld, Noord-Afrika en het Midden Oosten en Azië. Maar ook Europese muziektradities uit Scandinavië, Spanje of de Balkan bleken springlevend. Het World Roots Festival was geboren.
Bij deze festivals bruisten alle ruimtes van de Melkweg twee weken lang van de activiteiten. Inclusief de Nieuwe Vleugel (nu: The Max) en de Fonteinzaal (nu: Upstairs), Cinema, Restaurant en Expo, waar de muzikanten na afloop van de show hun magere fee aanvulden met de verkoop van lokale prullaria.
Wel moest er nog voldoende publiek geworven worden. De ijzeren wet voor kaartverkoop luidt immers ‘onbekend maakt onbemind’. De overheden zagen dit alles als welzijnswerk voor allochtonen zonder enig artistiek belang en weigerden een aparte festivalsubsidie. Thematische programmering en een daaruit volgende gerichte marketing onder de bijna 200 verschillende nationaliteiten in Amsterdam plus de aandacht van bevriende media wisten op het nippertje die klus te klaren. En daarmee de reputatie te bevestigen dat het Melkweg publiek tot het beste van Nederland behoort.”
Woeste haren, zwaaiende armen
“Op deze cassette geniet je mee van een uur live muziek in een uitzinnige festivalsfeer. Remmy Ongala bijgenaamd ‘The Voice of The Poor Man’ zingt over racisme en sociaal onrecht. Begeleid door knisperende gitaren en het opzwepende ritme van de Congolese rumba heeft hij deze verslavende dansmuziek naar Tanzania gebracht. De 22-jarige Prince du Rai Cheb Mami is net terug uit militaire dienst in Algerije en geniet al een supersterrenstatus bij de Marokkaanse jeugd. Een volle zaal zingt en danst de refreinen mee en het juichende vioolspel van Djamel Ben Yelles maakt de euforie compleet. De swingende soefisongs van de Sabri Brothers brengen het publiek in extase met religieuze teksten op een aardse manier. Met woeste haren, zwaaiende armen en priemende blikken brengt dit achtkoppige ensemble uit Pakistan spiritueel genot vol dynamiek en vocaal vuurwerk, zittend op het podium en slechts begeleid door harmonium, percussie en handgeklap.”
“Ook de feestelijke muziek van Les Musiciens du Nil uit Egypte maakt veel los. Bezoekers springen het podium op en belonen de muzikanten met bankbiljetten. Hier niks geen modern fratsen, maar pure ambacht met blazers die hun circulaire fluittechniek al improviserend gebruiken voor minutenlange solo’s, terwijl het publiek ze opjut met ritmisch handklappen. Vier World Roots hoogtepunten met muziek die niet aan tijd gebonden is.”
Luister hieronder naar de cassette die gemaakt is van het tweede World Roots festival, of luister via YouTube, waar je makkelijker langs alle bands en nummers kunt bladeren.
De Milkyway Cassettes van de Melkweg zijn te beluisteren op het YouTube kanaal van Diggin’ Demos. De verzamelde feiten en foto’s van de 15-delige reeks? Die zijn te vinden op Discogs.
Marco van Dalfsen wou archeoloog worden, maar dat liep allemaal wat anders. Lees hier meer over de drijfveren van de schrijver van het verhaal over Frans Goossens en de Melkweg of volg Diggin’ Demos op Facebook.
Heb jij thuis cassettes, die liggen te verstoffen en waar je niets meer mee doet? Of heb je zelf een demo(1) gemaakt? Je kunt ze doneren of verkopen aan het demoarchief. Ik zal ervoor zorgen dat jouw cassettes goed worden bewaard en hun verdiende plekje krijgen in de muziekgeschiedenis.
Geef een reactie