De Milky Way is volwassen én een begrip geworden
Frans: “Het is 1991. De Melkweg wordt dat jaar 21 en begint al aardig volwassen te worden. De taken zijn nu beter verdeeld zodat niet iedereen zich nog overal meer mee hoeft te bemoeien. Het betekende het einde van de gevreesde Dutch Democrazy. Plannen om de Nieuwe Vleugel te verbouwen tot een tweede concertzaal – de latere Max – lagen al klaar voor uitvoering. Alleen nog wat geld regelen. De leegstaande melkfabriek was een spraakmakend multimedia centrum van internationale klasse geworden. De veelzijdigheid van de programmering in een sfeer van vrijheid bracht vele bezoekers – jaarlijks zo’n 160.000 – en in alle soorten en maten. Artistiek en sociaal gingen er hand in hand. Onderstaande foto toont dat tot in verre buitenlanden The Milky Way een begrip was.”

“Naast het grote aandeel westerse popmuziek in de Melkweg kreeg muziek uit andere culturen een vaste plek op de vrijdagavond met na afloop de DJ’s van de Roots Rhythm Club. Het werd een vaste stek voor bezoekers, muzikanten en journalisten en een favoriete ontmoetingsplek voor gekleurd Amsterdam.”

World Roots Festival 1991
“Het World Roots Festival in alle zalen met muziek, dans, film, expo en workshops en ook nog gratis concerten in het Vondelpark was het jaarlijkse hoogtepunt op dit gebied. De achtdaagse 1991 editie bracht ook Europese muziektradities als Flamenco, Balkan en Mediterrane muziek onder de aandacht met het thema Roots in Europe. Laat je verrassen en geniet mee met deze 15e Milkyway Cassette”. Via YouTube kun je makkelijker alle bands en nummers luisteren op de cassette, die trouwens een Euro- en een Afroside heeft.”
“Gitarist Shem Tube is een meester van de eenvoud. Twee gitaren en een Fanta flesje maken de dienst uit in zijn akoestische trio Abana ba Nasery (‘Jongens uit de Kinderkamer’). Maar hoe simpel ook, zingen en spelen kunnen ze en daarmee schrijven ze historie als grondleggers van de Keniaanse popmuziek.
De opwinding spat er van af bij Les Têtes Brûlées uit Cameroun. En dat niet alleen door de agressief ongepolijste sound uit de regenwouden van dit stel heethoofden. Ook hun uitdossing met kaalgeschoren koppen en bodypaint mocht er zijn. Evenals de ravage die ze in hun hotelkamer hadden weten achter te laten.”
Jubelende gitaren
“Kaap Verdië is als trans-atlantisch tussenstation het domein van veel muzikale invloeden. Bij Finaçon levert dit aanstekelijke dansmuziek op met in de hoofdrollen een jubelende gitaar en uitgelaten zang.
Met Zaiko Langa Langa weet je het nooit. Ze komen met velen in wisselende bezetting en zijn één van Congo’s supergroepen. Dit maal moest ik na vele telefoontjes een deel van de groep opvissen uit een snackbar op het Rembrandplein om het concert te kunnen laten beginnen. Altijd een dolle boel op het podium en soukous in optima forma!
Zangeres, actrice en schrijfster Sapho groeide op in Marrakech en vertrok op haar zestiende naar Parijs. Een dynamische diva die verraste door als een van de eersten de muziekwereld van de Egyptische Oum Kalsoum en die van de Française Edith Piaf laat samengaan.”
Morsige mannen, weemoedige stemmen
“Albanië was tot voor kort gehuld in mysteries. Uit het land van de boerenkarren en stalinistische standbeelden verscheen een ploeg morsige mannen in afgedragen kleding op het podium. De verbazing sloeg snel om in verwondering. De klarinetten jammerden, de violen huilden en accordeon, luit en percussie ondersteunden de virtuoze samenzang van Les Musiciens de Permet. De zaal raakte ademloos stil onder zoveel weemoedige stemmen. Het leek of de zangers ieder moment het overhemd van het lijf zouden scheuren.
Na de fluwelen revolutie in Tsjecho-Slowakije kon Jablkon eindelijk het land uit om de buitenlandse podia te veroveren. Deze vier muzikale magiërs van ongekende klasse putten uit de Europese folklore en betoveren je met eigen onweerstaanbare sprookjesmuziek.
Dwaal tenslotte mee met Mari Boine Persen door de uitgestrekte leegte van Samiland in het hoge Noorden van Europa. Intens en emotioneel brengt zij als een hedendaagse sjamaan nieuw leven in de mystieke tradities van het joik zingen uit haar Lapse vaderland.
Het einde van de Milkyway Cassettes
Het cassette tijdperk loopt ten einde. Na een eerdere reeks vinyl op Milkyway Records komt de Milkyway Cassette serie na 15 afleveringen tot een eind. Maar niet getreurd! De traditie van het vastleggen van bijzondere live concerten in de Melkweg heb ik voortgezet in de CD serie World Roots Collection op het label van platenmaatschappij Music & Words. Er valt nog van veel moois te genieten. Blijven luisteren dus!”
Geef een reactie