Het is 1971 als Frans Goossens, een twintiger uit Amsterdam, een baantje krijgt in de dan piepjonge Melkweg. Eind jaren ’70 is hij als muziekprogrammeur verantwoordelijk voor het concertaanbod, waaronder ook festivals voor nieuw talent, zoals Hollandse Nieuwe en Provinciepop. Frans is dan al gegrepen door de niet-westerse muziek, die hij vanaf de jaren ’80 een podium geeft in de Melkweg. Op het eigen Milkyway cassettelabel verschijnen vanaf 1982 liveopnames, gemaakt in de Melkweg.
Ik heb eerder een verhaal geschreven over Frans Goossens en de Melkweg: het poppodium, dat dit jaar 50 jaar bestaat. Dit blog is de tiende van vijftien verhalen die Frans zélf schrijft over de cassettereeks, die hij tien jaar lang verzorgd heeft. Ik heb de tekst integraal overgenomen van de Melkweg-site.
Transport en logistiek
Frans: “Er stond al een vervaarlijk ratelende telex op het programmakantoor. Daar was nu ook een faxmachine bijgekomen. Voordat Afrikaanse muzikanten op het Melkwegpodium stonden moest er wel het nodige gebeuren. Allereerst was daar het zoeken naar de juiste persoon om de afspraken mee te maken. Als ik de goede beet had, bleken er paspoorten verlopen en onze aanvragen voor werk- en verblijfsvergunning in Den Haag geen prioriteit te hebben. Om visa te krijgen dienden de muzikanten vervolgens vaak een dagreis door woestijn of jungle te maken naar de dichtstbijzijnde ambassade, die dan net gesloten bleek. Was dat later toch nog gelukt, dan hoopten we tenslotte maar dat het hele gezelschap op tijd in het juiste vliegtuig terecht kwam. Gezien de krakkemikkige infrastructuur in Afrika een hele uitdaging.”

“Eenmaal in Europa aangekomen en de transfer naar Amsterdam achter de rug, vond de band soundchecken overbodig en wilde niet alleen vóór maar ook na de show maaltijden. Ondertussen werd buiten hun kleedkamer op de binnenplaats een vuurtje gestookt om de percussie vast op te warmen. De stemming begon er nu goed in te komen. Het beloofde een mooi concert te gaan worden!”
Internationale reputatie
“De Africa Roots festivals in Melkweg en Vondelpark hadden inmiddels een internationale reputatie gekregen en zorgden voor nagenoeg uitverkochte zalen. Met niet alleen muziek, maar ook met DJ’s, workshops, exposities, films, videopresentaties, markt en uiteraard een cuisine Africaine. Afrikaanse concerten verrasten niet alleen muzikaal. Op het podium vertoonden de muzikanten tot vermaak van het publiek allerlei gekkigheid om hun avond tot een feestelijke gebeurtenis te maken. Hoewel door alle visaperikelen het festival in 1986 maar liefst drie aangekondigde topacts moest missen, kregen we met last minute vervangingen dat jaar toch een volwaardig festivalprogramma. Nieuw daarin was ’Une Nuit Algerienne’. De opstandige raï (letterlijk: ‘mijn mening’), muziek uit de Noord-Afrikaanse Maghreb en Parijs beleefde toen in de Melkweg zijn Nederlandse primeur.
Vierde Africa Roots Festival
Opnames van Africa Roots festivals kun je beluisteren op zowel het vinyl van Milkyway Records als op Milkyway Cassettes. De vierde editie van Africa Roots is op beide uitgebracht en bevat de best gelukte nummers van vijf bands. Opener is de adellijke albino Salif Keita met Les Ambassadeurs. Al gelauwerd in thuisland Mali door zijn dramatische stem en manier van optreden waarschuwt hij in Primpin’ voor de vele verleidingen van alcohol en drugs. Ook uit West-Afrika maar uit Senegal komt Baba Maal. Hij verbindt met zijn band Daande Lenõl (‘Stem van het Volk’) traditionele ritmes met invloeden uit reggae en flamenco tot een bezwerend geheel.”
Le Prince du Raï
“Landgenoten gaven Cheb Mami de eretitel Le Prince du Raï. Hij zingt met publiek de sterren van de hemel in zijn versie van een Khaled-hit. Bonga is de held van veel Angolezen door zijn activistenrol in de verzetsbeweging. Doe nu je raam en de volumeknop open! Laat de buurt meegenieten en spring door je kamer op zijn vrolijke sembaritmes en huil mee met zijn door CesarÃa Evora grootgemaakte klassieke smartlap Camin Longe. Daarna word je vanzelf weer vrolijk van de energieke highlife met sprankelende ritmiek van A.B. Crentsil. Hij laat horen dat hij behoort tot de Ghanese top van deze gitaarmuziek die voortraast als een sneltrein door een tropisch landschap.”
Luister hieronder naar de cassette die gemaakt is van het vierde Africa Roots Festival, of luister via YouTube, waar je makkelijker langs alle bands en nummers kunt bladeren.
De Milkyway Cassettes van de Melkweg zijn te beluisteren op het YouTube kanaal van Diggin’ Demos. De verzamelde feiten en foto’s van de 15-delige reeks? Die zijn te vinden op Discogs.
Marco van Dalfsen wou archeoloog worden, maar dat liep allemaal wat anders. Lees hier meer over de drijfveren van de schrijver van het verhaal over Frans Goossens en de Melkweg of volg Diggin’ Demos op Facebook.
Heb jij thuis cassettes, die liggen te verstoffen en waar je niets meer mee doet? Of heb je zelf een demo(1) gemaakt? Je kunt ze doneren of verkopen aan het demoarchief. Ik zal ervoor zorgen dat jouw cassettes goed worden bewaard en hun verdiende plekje krijgen in de muziekgeschiedenis.
Geef een antwoord